RSS

Monday, March 23, 2009

Apasal lar susah sangat!!!


Sudah lama saya tidak menimbang berat badan. Kali terakhir hampir enam bulan yang lepas. Biasanya berat saya di antara 55kg hingga 60kg. Ada sekali tu terbabas sehingga 62kg. Kali terakhir saya timbang berat saya lebih kurang 58kg.

Sejak sebulan yang lepas saya terperasan baju-baju saya terasa agak (saya ulangi agak) sendat. Tumit juga terasa macam sakit-sakit. Tapi biasalah, kerana keluarga saya ada penyakit gout. Saya juga biasa bengkak urat keting. Bahkan kalau bengkak sendi jari jemari tu dikira biasa. Tapi dalam hati terfikir jugak, agaknya berat badan aku ni makin bertambah kut..heheh.

Jumaat lepas kami sekeluarga keluar makan malam. Selepas makan, anak sulung mengajak ke Carrefour kerana ingin membeli buku latihan tambahan untuk mata pelajaran mathnya. Selepas keluar dari kedai buku dan menghala turun untuk balik, saya terjumpa sebuah penimbang. Apalagi, bergegas menukar syiling (huh mahal giler sampai 40 sen dichargenya) dan pling... duit masuk. Dalam 5 6 saat keluarlah amaun timbangannya..Huh!!! Macam tak percaya (ek eleh tak caya lak konon) berat saya 64kg!!! Mak datuk!! Tak pernah dalam sejarah. Tambah menyakitkan hati keluar pulak suara makcik dari mesin timbang tu..you're overweight blablabla..(yer la dengan ketinggian 152cm memang overweight la). Tapi takler se sadis satu mesin timbang di Central Market.. bila masuk duit dalam 5 saat makcik tu dengan sadis memberitahu, "anda gemuk". Sudahlah tu kuat pulak suaranya... Kalau orang lalu tepi memang toleh dua kali. Sungguh keji 'perempuan" itu hahahah!

Teruk saya diusik oleh anak-anak dan suami. Saya kata mana ada... mesin tu salah tu! Esoknya kami keluar pula ke Jalan TAR. Singgah di Kompleks Pertama. Saya jumpa penimbang free. Apalagi lompat naik..huhu turun sekilo..Hehe! Sah penimbang salah (just nak sedapkan hati).

Hakikatnya saya tahu berat badan saya memang naik. Saya perasan sendiri yang saya semakin berselera untuk makan. Tengok nasi sedap saja.. hehe. Makanan lain pun saya pulun.

Nampaknya saya kena turunkan berat badan saya untuk kesihatan. Maklumla keluarga saya majoritinya 'kilang gula' (kencing manis). Saya sendiri pun sewaktu mengandung memang mendapatnya. Cuma nasib baik selepas melahirkan anak ia kembali normal.

Teringat nasihat kakak kedua saya yang memang pakar bab pemakanan (sister di hospital lah katakan). Katanya nak diet bukan bermakna tak makan, tapi kurangkan kuantiti pengambilan makanan. Waktu makan tetap macam biasa (tiga atau lima kali sehari). Cuma kuantitinya dikurangkan. Sebagai contoh, sarapan cukup dengan sekeping roti, sebiji telur dan segelas milo. Atau secawan bihun yang dicampur secawan sayur. Kalau masih kenyang, elakkan mengambil tea break (esp kalau sarapan berat macam mee/bihun). Tapi kalau terasa lapar, cukup dengan sekeping biskut tawar dan segelas air sejuk.

Tengahari pula, secawan nasi (jangan padatkan dalam cawan.. tak aci kalau tekan-tekan bagi padat), secawan sayur (kalau lebih pun tak apa), daging@ayam@ikan yang saiznya sebesar kotak mancis (huh boleh ker), sepotong buah dan air sejuk. Minum air dulu sebelum makan (nak kenyangkanla tuh).

Makan malam pula mesti awal (sebelum Maghrib). Menunya sikit lebih kurang macam tengahari. Atau makan karbohidrat lain seperti mee, bihun dan yang sewaktu dengannya. Dan sebelum tidur (dalam pukul sembilan) kalau perut terasa lapar bolehlah mengambil biskut sekeping atau sepotong buah-buahan.

Bunyinya memang macam senang.. tapi nak buatnya? Huh! Seksa... Saya pernah mencubanya tapi seringkali kecundang. Esp. kalau masak singgang, cicah dengan sambal belacan lawan dengan ulam. Hancur diet saya!!. Tu belum lagi masak tempoyak ke, asam pedas ke atau yang seangkatan dengannya. Pendek kata memang memerlukan daya tahan yang tinggi. Ya, daya tahan untuk tidak tergoda dengan masakan yang sendiri bikin!!

Teringat satu artikel yang ditulis oleh Dr. Tuah Iskandar. Katanya, tak susah nak kurus. Kurangkan makan, buat exercise. Sepatutnya begitu... tapi kenapalah susah sangat nak buat??? Tolong jawab sket!!!

19 comments:

dhan said...

salam k.nik...
lauk pauk kg mmg xbleh miss.. sdapnye..
akak ckp pasal mesin timbang tuh ingat kawan saya.. dia kata makcik mesin tu ckp.. "anda ok dan cantik" xleh terima lgsung.. :p

NORHAYATI BERAHIM said...

Nik..
Salam, cakap pasal makan ni..akak memang tak banyak makan, kalau mkn buffet suami ckp buang buang duit aje! Makan satu senduk dah kenyang. Kopi tak minum, air gula amat jarang kecuali susu dan buah2an, mkn memang sebelum maghrib, ari2 dok atas mesin senaman..petang2 keliling padang 7-8 kali, tapi badan tetap cam juga, tak turun2 daripad 70kg, 163cm cuma bersyukur krn kesihatan ditahap yang baik..Alhamdulilah.tak payah nak fikir2 sngat nik..kurus belum tentu sihat..

ain said...

kak Nik..saya setuju ngan Kak NB, dont worry about your kilos sgt2. Jgn stress bila bdn makin naik. Yg penting kesihatan ok. Bad kolesterol diparas yg selamat. Saya pun tension bila berat bdn naik, buat xcersize dlm keadaan terpaksa sbb nak kurus. at the end, gain nothing sbb saya stress dgn xcersize. then, saya buat cara saya, diet slowly, xcersize bila rasa nk buat je, mmg susah nak control mkn tp do it slowly. apa yg saya buat, weekdays, no nasi waktu dinner. weeknd terpulang. lbh baik ambik masa utk kurus dpd terseksa nak cpt kurus.hehehe

Cik Anis Safira said...

hahahaha! ala cuyah... jgn bimbang sgtla psl berat bdn tu.... naik skit ape slhnya... senang hati katakan... hahaha! xpe.. asalkan sihat.. hehehe...

Nik Fauziah Nik Hussin said...

Salam dhan.. mmg mulut makcik tu takde insurans... heheh

Salam kak NB, Ain dan Piya..
Nak kata risau sgt tu takdelar.. nak kat tak risau tu..risau gak sbb kita ni dah ada simpton2 kencing manis. Tambahan pulak ada yang duk mengusik macam guni jalur je..hehehe
Apapun rasanya kena diet, bukan sbb kurus tu sangat tapi untuk sihat. Maklumlar umur dah 40 ni kalau tak berjaga mcm2 penyakit datang.

najwa arifah said...

ai cuyah...
jgn salahkan penimbang tu...
die tak berdose...
hehehe...
aritu baru je mntak kek blueberry ngn cheese ngn ipah...
ish2..
nampaknye kene cancel la ye...
diet cuyah...
chaiyok2!!

Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

Kak Nik...buat permulaan awk try minum air masak (panas sikit) sblm tidur. Saa baca amalan tu masa duk hostel dulu (maklumla masa tu bdn berisi sket). Bila jd amalan, mmg menjadi, dia bakar lemak kita, sbb masa tu berpeluh bdn & masuk tidur. Try la dulu, tips plg senang.

Nik Fauziah Nik Hussin said...

Salam Ipah..
Wah tak baik tau.. janji tetap janji.. tak kira nak gak blueberry cheese kek masa besday cuyah

Wah! boley cuba lar 'pemuda' hang bagi lah.. doakan berjaya yer! hehe

♡ Eibu June's ♡ said...

salam nik....
cakap pasal berat badan nih...
mmglah bila usia cam ginih naiknya mendadak..
lagilah ibu nih yang duk umah jerk...
157 tinggi 70kg- dah lebih tu...
hwaaa..mmg nak diet tp........(T_T)
nafsu makan tu...ermmm

cuba gak x makan malam tp mmg x nk turunlah...
tang perut tu x nak surut2..hehehe

dS said...

No komen, be hepi k!

kakyong said...

salam kak nik,

asal sihat okay dah tu.. tp kalo tumit dah rasa semacam, cam berat tu nak bawa bdn tu.. mungkin slowly bleh kurangkan kuantiti makan..

saya dulu masa anak 1 berat naik kan main.. pastu selera plak tak tertahan2.. pandang tgk makanan sedap, tak kira lah mkn kg @ modern.. la ni bila dah 3 & mcm2 kerenah depa.. letih dok ligan depa seharian di rumah.. bila letih, selera pun tak brp nak sgt.. dok byk minum air jer.. dulu dok sibuk nak turunkan berat bdn makan jamu lah.. teh herba lah.. tak juga turun2.. la ni, kena 'dera' dgn anak2... huhu.. tak le turun byk mana.. tp boleh la pakai baju2 kebaya yg masa bujang dulu..

Salwani said...

Salam Nik

Terjumpa blog awak ni bila melawat blog kak yong. Lamanya tak jumpa awak. Saedah dok di Bangi. yang lain semua saya lost contact

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam kakwani..
jmpa jgak kita akhirnya walaupun kat maya!

kakyong said...

salam..

nak nyebuk.. kak wani & kak nik apa connection?? satu sekolah ker?

USTAZAH-ENGINEER said...

salam kaknik..

orang paling jauh sekali datang bertandang. Mai radix secawan, ngantuk ar...

nape kak nik risau sgt kak nik gemuk? Oklah tu..tengok macam saya tak risau pun..huhu,

kak milah lagi la tak risau...kan kak milah...

jangan mare...nanti tua pula yang naik lagi.

Nik Fauziah Nik Hussin said...

isk2 dayah,.
korang badan sekeping.. apa nak risau. Akak risau bukan apa sbb bimbang datang penyakit lak..
heheh.. lagipun dah malas nak buat baju baru..

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam kakyong
sori lambat respond.. kak wani dulu jiran bilik masa kat itm s.alam. sama2 duk kolej delima 1

Anonymous said...

kak nik..hurm..jahat betol 'perempuan' itu..sampainye hati mengeluarkan kenyataan di tengah ramai..mmg dah lama tak puas hati dengan 'perempuan' itu..hee
ape pun..sahabat cina di pejabat ada email pada zam..breakfast like a king, lunch like a princess and dinner like a beggar..
mmg payah...hehehehe
ape pun kak nik cute...

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam zam
breakfast like a king, lunch like a princess and dinner like a beggar = hmm merayap lah..heheh