Hari ni terlebih rajin sket. Sebenarnya dah lama teringin nak buat laksam, tapi hujung minggu sentiasa sibuk. Resipi ni diberi oleh sahabat saya Liz Mashod, yang menetap di US (org jauh lagi terer masak masakan tradisi).
Selalunya kalau buat laksam saya cuma bancuh tepung beras dengan air hangat (bukan mendidih). Kemudian kukuslah. Buatlah adjustment, kalau masa gulung pecah, tu tandanya bancuhan keras..tambah air. Tapi resipi Liz ni dia campurkan tepung jagung, bancuh dengan air paip biasa je.
Buat laksam ni agak renyah dan memakan masa tapi kalau nak cuba apa salahnya.. boleh dimakan dengan kuah lemak atau kalau suka boleh juga makan dengan kuah yong taufu.
Resipinya
3 cawan tepung beras (saya guna sepeket)
6 sudu besar tepung jagung (saya lebihkan sesudu tp saya rasa kena lebihkan lagi sbb texture saya punya kurang menarik)
6 cawan air (saya kena lebihkan dalam 9 cawan mcm tu sbb adunan pertama pecah tak boleh gulung)
sedikit garam
campur sedikit minyak
satukan semua bahan dan kacau jadi batter.
caranya
panaskan pengukus dan lenserkan sedikit minyak pada tutup periuk yang dijadikan acuan.
masukkan tutup periuk dlm pengukus dan tuangkan sesenduk adunan ke atas tutup periuk.
tutup pengukus dan biarkan selama 5 minit atau adunan membeku dan masak.
keluarkan tutup periuk dan gunakan pisau untuk melekangkan adunan dari tutup periuk sambil menggulung perlahan-lahan. Buatlah hingga selesai
Untuk kuahnya
1 labu bawang besar
20 biji lada hitam
2 ekor ikan kembung besar
belacan sebesar ibu tangan
2 keping asam gelugur
4 gelas santan (tidak terlalu pekat)
garam dan gula secukup rasa.
caranya
kukus ikan kembung dan ambil isi.
kisar lada hitam,bawang besar dan isi ikan hingga lumat
satukan semua bahan dalam periuk dan didihkan.
rasa dan kemudian bolehlah dihidang
ulam-ulam - taugeh, timun kacang panjang, daun kesum dan bunga kantan dihiris halus (saya tak gunakan kesum dan kantan sbb takde stok).
Ni lah habuan makan tengahari merangkap petang dan malam saya sekeluarga hehehe.
3 comments:
Wahhh... Kak Nik, terima kasih kongsi resipi. Ini memang makanan kegemaran kena salin ni. Tak pernah buat pun, sebelum ni Pandai makan je.
jue..
try jgn tak try.. tp mmg mencabarlah..kena buat trial n error lah.. hehee, tp bila jadikan..mmg seronok sgt2
Aaa...! mengidam! xboleh jadi. kena buat juga la. lame xmakan..
Post a Comment