RSS

Friday, March 18, 2011

Ingat dua lupa dua

Ada dua sahabat berjalan bersama-sama, entah bagaimana tiba-tiba mereka bergaduh. Lalu sahabat A ini menumbuk si B tapi B tidak membalasnya. B lalu menulis di atas pasir, “sahabat saya A telah menumbuk saya”. Kemudian mereka berbaik semula dan menyambung perjalanan. Mereka berdua tiba berhampiran sebuah tasik, lalu kedua-duanya mengambil keputusan untuk mandi. Entah apalah malangnya si B, tiba-tiba lemas. Lalu si A berusaha menyelamatkannya. Sebaik sahaja diselamatkan si B lalu memahat pada batu, “sahabat saya A telah menyelamatkan saya daripada lemas”.

Dalam kehidupan seharian mudahkah untuk kita melupakan perkara buruk yang terjadi pada diri kita? Lebih spesifik lagi apabila keburukan itu dilakukan oleh orang lain terhadap diri kita, tentunya sukar sekali. Sebab itu ramai yang akan mengatakan, 'susah aku nak lupa apa dia buat kat aku'. Atau, 'saya boleh maafkan awak, tapi takkan lupakan apa yang awak buat' (sebenarnya bermaksud susah saya nak maafkan awak).

Luqmanul Hakim dalam pesanan kepada anaknya menyebut..ingat dua perkara, lupakan dua perkara.

Pertama, ingat segala perbuatan baik orang terhadap kamu dan lupakan semua kebaikan kamu kepada orang.

Kedua lupakan kejahatan orang pada kamu tetapi ingat segala perbuatan buruk kamu pada orang.

Kalau difikirkan kembali memang sukar untuk dilaksanakan kerana memang sifat manusia suka membangga-banggakan apa kebaikan yang dibuatnya. Dan seboleh mungkin segala perkara buruk pula akan cuba disorokkan. Sebab itu timbul peribahasa berlindung di sebalik lalang sehelai atau menutup bangkai gajah dengan nyiru.

Sebenarnya ada hikmah yang besar menuruti nasihat Luqman tersebut. Ia mengelakkan kita daripada berasa riyak dengan segala kebaikan yang dilaksanakan. Malah ia mengurangkan expectation atau harapan kita menjadi tinggi bila berbuat baik.

Sifat manusia biasanya akan mengharapkan kebaikannya diingati apatah lagi oleh yang menerima kebaikan itu. Paling tidakpun, cukup sekadar menyebutnya. Ditakdirkan orang tersebut terlupa, maka ringan sahaja mulut untuk mengungkit. Justeru, hikmah menuruti nasihat Luqman ini ialah agar kita tidak mengungkit kebaikan tersebut.

Begitu juga kita digalakkan melupakan keburukan orang kepada kita sebaliknya mengingat keburukan kita kepada orang. Dengan ini akan dapat mengelakkan kita daripada berasa dendam dan sakit hati terhadap orang lain. Sebaliknya dengan mengingati keburukan kita pada orang, kita akan berusaha memohon kemaafan dan berbuat baik serta menjalinkan silaturrahim.

Memang tidak mudah melupakan sesuatu yang menyakitkan hati tetapi itu tidak bermakna kita tidak boleh mencuba. Dan seharusnya perkara yang membuatkan kita rasa terluka itu ditutup dengan mengingati kebaikan yang pernah dicurahkan kepada kita. Takkanlah kerana satu dua perkara buruk yang dilakukan, maka kita melupakan sembilan kebaikan yang pernah dihulurkan kepada kita!

1 comments:

dhan said...

salam kak nik..
memang betul kita sbg manusia selalu terlupa kebaikan sahabat sendiri walaupun kesalahan yg dia lakukan tu kcik jer...
thanks ingatkan saya... entry ni dah kejutkan saya... :)