RSS

Friday, August 26, 2011

Bukankah solat itu ada KEAJAIBANNYA tersendiri?

Saya ada seorang sahabat non-muslim, yang sangat berminat dengan Islam. Saya pernah tanya mengapa dia suka Islam, katanya Islam ada peraturan hidup yg sgt indah..Kalau orang Islam bingung untuk membuat keputusan, mereka ada SOLAT ISTIKHARAH, kalau ingin rezeki lebih mereka ada SOLAT DHUHA, kalau mereka ada keinginan, mereka ada SOLAT HAJAT...Dan dia yakin solat memainkan peranan yg penting dalam kehidupan seorang Muslim.

Namun ternyata hidayah masih belum miliknya. Selalu ditanya kepada saya kenapa org Islam tidak mengikut apa yg Islam ajar? Saya terkedu seketika, lalu saya katakan padanya..jangan lihat apa yg org Islam buat tp lihatlah pd apa yg Islam ajar, kerana BEING A MUSLIM dan A PRACTISING MUSLIM, adalah dua perkara yg berbeza. Nyata beliau akur dengan nasihat saya.

Sahabat saya ini sgt unik kerana biarpun blm menjadi seorang muslimah, beliau telah berpuasa semenjak tahun 1992 lagi. Jawapannya bila saya bertanya, "Saya lihat ramai org Islam yg tidak berpuasa, membuatkan saya tertanya2 susahkah berpuasa? Saya cuba berpuasa. Tahun pertama saya mampu berpuasa separuh hari shj. Thn kedua ada yg penuh dan ada yg separuh dan tahun ketiga, saya berjaya melaksanakannya hinggalah sekarang tanpa fail." Subhanallah..malulah umat Islam yg tak berpuasa!.

Saya sering berdoa semoga sahabat saya ini terpilih unt mendapat hidayah Allah. Kdg kala terbit perasaan malu dlm diri, saya yg dilahirkan Islam ini kdg kala tidak bersungguh2 mencari agama saya, tidak bersungguh2 mempelajari. Tp dia ini rajin bertanya, rajin mengkaji. Namun terselit rasa syukur apabila Allah pertemukan saya dgn dia, sbb dari pertanyaannya yg banyak itu membuatkan saya juga mencari dan mengulangkaji kembali apa yg pernah dipelajari dahulu.

Dan satu hari saya dikejutkan lagi oleh sahabat saya ini yg ingin bersolat. Memang sebelum ini, dia meminta saya menerangkan tentang rukun solat dan menulis bacaan2 dlm solat dari Subuh hingga Isyak. Walaupun saya sendiri ragu2, kerana dia blm syahadah, tapi entah mengapa saya terus memberi dia galakan unt melakukannya. Bila saya minta pendapat sahabat2 yg lain, ada yg marah kerana kata mereka dia wajib syahadah dulu..Tapi saya tetap dengan pendirian saya kerana saya sangat yakin dengan KEAJAIBAN SOLAT. Solat sebagaimana yg dijanjikan akan menjadi pendinding daripada melakukan perkara fasad. Malah kalau ingin meminta, kita juga disuruh bersabar dan bersolat. Dan saya sangat yakin keajaiban solat ini akan menatijahkan sesuatu yg baik untuk sahabat saya ini...HIDAYAH!.

Seminggu berlalu sahabat ini dengan ceria menelefon saya memberitahu dia sudah mengerjakan solat. Katanya solat tidaklah sesukar yg dia bayangkan sebelum ini. Malah dia juga cuba membuat solat2 sunat rawatib. Dan seminggu itu berlalu tanpa satu solat pun tertinggal.

Dalam dia ceria bercerita itu saya lontarkan soalan buatnya, membuatkan dia terkedu. "Siapakah yang kamu SEMBAH...mengapa kamu sembah Dia?'.. Terdiam dia seketika. Lalu akhirnya dgn perlahan dia menjawab ...SAYA SEMBAH ALLAH..sebab SAYA SAYANGKAN DIA..
Subhanallah.!!! Mengalir air mata saya mendengar jawapan yg terbit dari mulutnya.

Alhamdulillah kini sahabat saya itu sudah pun bergelar saudara baru....hanya setelah genap sebulan mengerja solat!..Mudah2an kekallah dia dlm hidayah Allah..

Bukankah solat itu ada KEAJAIBANNYA tersendiri?

3 comments:

aJa said...

tsk..tsk..tskk...

sentap dlm dada...

shomad said...

Allah akan memberikan hidayah kepada sesiapa sahaja.....

sha said...

Suka sangat dengan entry ni...Alhamdulillah...Subhanallah....