RSS

Tuesday, November 8, 2011

Tahu, Mahu dan Mampu…

Kita baru sahaja selesai menjalani hari raya korban dan masih berbaki sehari lagi bagi yang ingin menunaikan ibadah korban.

Bagi yang berkemampuan, sudah pasti tidak melepaskan peluang untuk menunaikan ibadah tersebut. Bagi yang kurang berkemampuan, berdoalah moga dimurahkan rezeki dan diberi kesempatan untuk melaksanakannya di tahun mendatang, insyaAllah.

Bercerita tentang pengorbanan, teringat tazkirah dalam rancangan Semanis Kurma tentang pengajaran di sebalik peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Nabi Ismail. Betapa kalau dilihat pengorbanan Siti Hajar sebagai seorang isteri dan ibu, terpaksa berkorban perasaan apabila dicemburui madunya. Kemudian ditinggalkan bersama anak yang masih kecil di padang pasir gersang dan terakhirnya terpaksa berkorban lagi kerana anak kesayangan akan disembelih.

Memang segala pengorbanan tersebut sudah tersurat menatijah sesuatu yang baik untuk seluruh umat manusia, namun dilihat dari sudut pandangan seorang wanita, ia bukan suatu yang mudah dilaksanakan seandainya tidak diiringi dengan keimanan yang kental.

Bak kata Ustaz Dato’ Zawawi, erti kasih sayang atau pengorbanan itu ialah sentiasa menjadi orang yang memberi dan bukan hanya mengharap untuk menerima. Bagaimana boleh bersabar menjadi orang yang sentiasa memberi? Sebab mereka melihat ganjaran yang telah disediakan Allah di akhirat nanti. Dengan kata lain mata mereka cuma nampak dan fokus akhirat. Sebagaimana kata Prof. Dr. Muhaya Muhammad – pencen kubur (mencari redha Allah dan bukannya mencari redha manusia).

Memang bukan mudah bagi kita insan yang biasa ini untuk menjadi orang yang sentiasa memberi tanpa mengharap balasan, tanpa mujahadah. Paling tidak kita tetap mengharap sebaris ucapan terima kasih. Tidak salah sebenarnya mengharapkan penghargaan kerana penghargaan meninggikan esteem kendiri.

Namun jangan sampai jika tidak mendapat penghargaan kita hilang keikhlasan, hilang motivasi dan terus ‘putus angin’ untuk berbuat kebaikan.

Jadikan ganjaran yang dijanjikan oleh Allah di ‘sana’ nanti sebagai motivasi untuk terus memberi. Kalau kita percaya janji manusia, mengapa kita ragu-ragu dengan janji Allah – Tuhan yang Mencipta manusia?

Memang sebagai manusia, kita TAHU dan kita MAHU kebaikan..tapi kita seringkali TIDAK MAMPU, disebabkan nafsu yang mencengkam. Memang benar, TAHU, MAHU dan MAMPU, tiga perkara yang berbeza..tapi boleh disatukan dengan mujahadah – peperangan antara iman, nafsu dan akal dengan bersungguh-sungguh agar nafsu yang sering mengajak ke arah kejahatan itu kalah.

Sewajarnya pesanan Saidina Ali kita pegang – iaitu meletakkan dunia di bawah dagu dan akhirat di depan kita. Dunia kalau kita kejar ia semakin menjauh tapi kalau kita meletakkan di sisi ia akan ‘datang’ kepada kita.

Moga kita mampu menjadi insan yang sentiasa memberi dan berasa bahagia apabila dapat memberi. Memang sukar tapi tidak mustahil ditambah jika kita meletakkan akhirat sebagai fokus kita. Mudah-mudahan kita termasuk di dalam golongan yang mendapat redha dan rahmat Allah selalu.

3 comments:

idasm said...

sama2 kita beribadah kepadaNya..

Shima Awang said...

kak nik.. post kali ini amat bermakna pada sy... mmg dalam asyik kita memberi tanpa balasan membuatkan kita hilang keikhlasan.. ada hasutan di dalam hati mengharapkan balasan.. terima kasih kak nik... entri ini membuatkan sy sedar.. untuk maintain ikhlas dalam memberi mmg sukar kalau kita harapkan balasan dunia... Insyaallah akan diikhlaskan hati mengharap balasan akhirat.. :)

aJa said...

sentap dlm jiwa...mendalam....