RSS

Tuesday, July 19, 2011

Perginya seorang mujahidah.


kullunafsinzaa iqatul maut..setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati..

Tanggal 15 Syaaban bersamaan 17 Julai 2011, menyaksikan perginya seorang mujahidah, YB Dr. Lo'Lo Ghazali, setelah lebih kurang 3 tahun bertarung dengan kanser.

Saya sempat mengenali beliau sewaktu bekerja di Dewan Muslimat Sdn. Bhd. Beliau juga pernah menjadi penulis yang mengendali ruangan kesihatan di dalam Majalah Muslimah. Saya sempat menyelaraskan ruangan beliau walapun tidak lama kerana beliau kemudian melanjutkan pengajian.

Banyak kali juga saya sempat menemubual beliau, antaranya tentang bagaimana menyambut kehadiran bayi dalam Islam, tentang isu wanita menjadi keldai dadah. Dan kali terakhir, beliau sempat meminta saya menulis tentang isu pilihanraya sebelum berlangsungnya PRU 12 kalau tak silap saya. Alhamdulillah saya dapat tunaikan permintaan beliau walaupun sekadar menemubual beliau menerusi telefon.

Setiap yang hidup pasti akan kembali ke hadrat Ilahi. Beliau telah pun selesai dengan tugasnya sebagai khalifah di bumi Allah ini. Melihat kesungguhan, ketegasan dan jerih beliau menyumbang untuk Islam, membuatkan saya bermuhasabah sendiri, apakah pula sumbangan saya untuk dibawa ke hadapan Allah nanti...?? Astaghfirullah... hamba-Mu ini tiada apa yang dapat dipersembahkan! Hanya benar-benar mengharap rahmat dan belas ehsan-Mu!

Al-Fatihah...

2 comments:

Nuril Bahanudin said...

Orang yang baik perginya dalam keadaan BAIK.. al-fatihah buat beliau

NIk Fauziah Nik Hussin said...

mudah2an beliau diberikan keampunan dan rahmat Allah..juga pada kita hamba yg banyak dosa ini..amin..