RSS

Saturday, October 16, 2010

Fikir Zikir

Semalam (Jumaat, 7 Zulkaedah) saya sempat mengikuti kuliah mingguan di JKR. Sebenarnya sudah agak lama tertinggal kelas di situ. Itulah susahnya bila terpaksa bergantung kepada orang untuk menghantar dan mengambil, hehehe..

Alhamdulillah, kelas dikendalikan oleh Ustazah Dato’ Siti Norbaayah Mahmod, mengupas tajuk daripada buku beliau, 26 terminal menuju syurga dan neraka (kalau tak silap begitulah tajuknya). Antara intipati kuliah, disebutkan pesanan Luqmanul Hakim kepada anaknya yang wajar diambil iktibar untuk memandu kita mendapat rahmat Allah SWT dan seterusnya memasuki syurga-Nya.

Pesan Luqman, “orang yang menyayangi akan disayangi”. Sifat pengasih, penyayang dan lemah lembut adalah sifat-sifat ahli syurga. Jadi kata ustazah, seharusnya kasih sayang dihulurkan dengan penuh ikhlas dan elakkan daripada bermusuhan. Dan jelasnya lagi untuk mengelak permusuhan, perkara paling penting ialah menjaga lidah.

Hmm..kalau difikirkan kembali, memang lidah (kata-kata) sering menjadi punca pertelingkahan. Sebab itu peribahasa Melayu pun ada menyebut, “sebab pulut santan binasa, sebab mulut badan binasa”. Justeru wajar kita mengambil iktibar daripada pesanan Nabi Nuh, apabila ditanya oleh seorang lelaki bagaimana caranya untuk dia masuk syurga. Lalu dijawab oleh baginda, jangan kamu bercakap. Kemudian apabila lelaki tersebut berkata dia tidak mampu untuk melaksanakannya, tetapi dia tetap ingin masuk syurga, lalu Baginda menjawab, “usah kamu bercakap kecuali perkara yang berfaedah.”

Dalam era siber, bentuk komunikasi bukan lagi secara lisan. Malah berbagai wadah boleh digunakan sama ada untuk menyampaikan kebaikan atau keburukan. Justeru berhati-hatilah dengan penggunaan facebook, myspace, chatting, blog dan seumpamanya kerana ia juga boleh menjadi penyebab kita mendapat laknat Allah. Perlu diingat, kata usatazah, laknat bukan sekadar kemurkaan Allah tetapi lebih lagi degree nya. Malah orang yang dilaknat, hidup mereka tidak ada keberkatan dan sering ditimpa musibah serta keburukan. Nauzubillahiminzalik!.

Pesanan seterusnya daripada Luqman kepada anaknya ialah, “dekatilah orang yang alim dan berilmu, kerana kata-kata nasihatnya akan menyejukan hati yang mendengarnya. Kata-kata nasihatnya akan menghidupkan hati, umpama tanah yang subur disirami hujan.”

Mendekati orang yang alim, berilmu dan mengamalkan ilmunya, memanglah akan sentiasa memberi keinsafan pada diri kita. Orang yang dipelihara Allah agamanya pasti suka dan sentiasa ingin mendengar nasihat-nasihat yang baik. Hanya mereka yang hatinya berpenyakit sahaja tidak suka mendengar perkara yang baik.

Kata ustazah, orang yang sombong sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis soheh, bukanlah yang berpakaian bagus (ada kisah sahabat yang kaya raya tetapi memakai pakaian bertampal kerana mereka zuhud dan takut dikatakan sombong. Lalu Nabi saw menegur bahawa zuhud itu ialah mengambil dunia sekadar keperluan dan berpakaian bagus itu bukan sifat sombong, malah mempamerkan nikmat yang Allah kurniakan tanpa berlebih-lebihan) tetapi sombong ialah apabila seseorang itu menolak kebenaran dan memperlekehkan orang lain.

Pesan Luqman lagi kepada anaknya, “Jangan kamu tendang dunia ke bakul sampah kerana kamu akan menjadi pengemis yang akan membebankan orang lain.”

Dalam konteks ini, rasanya kita boleh faham bahawa, dalam mengejar kehidupan akhirat yang merupakan tempat kembali yang kekal, kita tidak sama sekali boleh meninggalkan dunia. Dengan kata lain, kita mesti bekerja untuk kelangsungan hidup di dunia. Tapi kehidupan dunia tidak seharusnya melalaikan kita daripada menyiapkan bekalan menuju ke negeri yang kekal abadi.

Kata ustazah, banyak hadis yang melarang umat Islam dari meminta-minta, tambahan kalau mereka itu sihat tubuh badannya. Malangnya di akhir zaman ini, bukan sekadar ada yang meminta-minta (mengemis), malah ada sindikit pula yang menjadikan kanak-kanak sebagai pengemis!

Dan pesanan terakhir Luqman kepada anaknya, “Ambillah dunia sekadarnya dan nafkahlah selebihnya serta jangan kamu hirup airnya berhabisan. Sesungguhnya apa yang kamu makan dan pakai adalah tanah.”

Hmm..dalam maknanya kalau kita renungkan. Kata ustazah, tak salah kita berusaha mencari kehidupan dunia. Namun kita perlu sedar, dalam setiap rezeki yang kita perolehi, ia bukan milik mutlak kita. Di dalamnya ada bahagian orang lain yang perlu kita berikan, dengan kata lain, perlu kita zakatkan.

Begitulah sedikit perkongsian ilmu yang sempat dicatatkan di blog kali ini.

“Ya Allah, Ya Tuhanku! Perbaikilah agamaku yang merupakan pengawal urusankanku. Perbaikilah duniaku yang merupakan tempat hidupku. Perbaikilah akhiratku yang merupakan tempat kembaliku; dan jadikanlah kehidupan ini sebagai tambahan dalam setiap kebaikan, serta jadikanlah kematian sebagai istirahat bagiku daripada segala kejahatan.”

5 comments:

Unknown said...

kak nik.. salam kak.,
lama tak singgah di sini.. tp setiap kali singgah pasti ade pengisian yg mbekas di hati...

NIk Fauziah Nik Hussin said...

salam yong..
t.kasih sudi menjejaki blog akak.. yg baik sama2 kita manfaatkan.. insyaAllah.

idasm said...

terima kasih kak nik. suka ida bc entri kak nik ni...

byk ilmu yg boleh dijadikan panduan..

♥ Che NamNam ♥ said...

salam..

memang best kalo ustazah Arbayah yang kasik ceramah..ilmu yang disampaikan dah tentu banyak manfaatnyer,tiap butir bicaranyer plak tajam dan menusuk..tak dan nak menguap...

NIk Fauziah Nik Hussin said...

ida..mudah2an sama2 dpt manfaatnya

sheila..
mmg takdan nak mengantuk..