RSS

Wednesday, June 1, 2011

Terbaik - bukan terbaik untukmu!

Hari ini sudah pun masuk suku kedua tahun 2011. Pejam celik pejam celik, kita sudahpun berada di pertengahan tahun. Alangkah cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar sudah lama blog saya ni bersawang! Kadang kala tak ada idea nak tulis, kadang tu pulak bila ada idea kesuntukan masa..(alasan standard..ngeee!)

Apapun, mungkin agaknya belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari ibu (Alah tak sampai sebulan lagi pun!) . Tahun ini saya dapat ucapan daripada anak-anak, juga kraftangan daripada anak kedua saya Iman. Si Efa juga tidak mahu ketinggalan, memberi saya hasil ‘keras tangannya’ (saya duk wonder..apalah bendanya!..terima jelah lipat-lipat si Efa).

ini Iman punya.

hadiah dari Efa

Kalau bercerita tentang kasih seorang ibu ini, memang semua sudah maklum tiada seorang ibu pun yang tidak kasihkan anaknya jika dia seorang ibu yang bertanggungjawab. Ibu mana yang ingin melihat anak-anak menderita, malah kalau boleh hanya yang terbaik sahaja mahu disajikan kepada anak. Tapi seorang ibu yang solehah, bukan sekadar mendoakan yang terbaik tetapi lebih penting ialah apa yang terbaik untuk anaknya!

Saya ingin berkongsi cerita mengenai seorang ibu solehah – seorang saudara baru – yang patut kita teladani bersama. Beliau merupakan seorang ibu kepada empat orang anak – seorang perempuan, sulung dan 3 lelaki yang sedang meningkat remaja.

Alhamdulillah, beliau dikurniakan anak-anak yang bijak dan baik akhlaknya. Anak sulung beliau ini memang bijak, straight A’s. Dari peperiksaan UPSR mendapat 5A, PMR 8A dan SPM 9A (6A+3A). Anak ini juga sangat berdikari.

Melihat kepada pencapaian SPMnya, dia sangat yakin akan ditawarkan melanjutkan pengajian di luar negara dalam bidang yang diminatinya. Sehingga nyaris sahaja dia tidak mahu memohon tempat di universiti tempatan. Namun setelah dinasihati ibunya dia pun memilih juga sebuah universiti awam.
Namun sudah tersurat, dia gagal melanjutkan pengajian di luar negara dan agak malang juga kerana universiti awam yang menerimanya itu tidak menawarkan kursus yang diminatinya. Maka kecohlah pada hari pendaftaran.

Mungkin sudah terbiasa apa yang dihajati tercapai, anak ini berasa sangat kecewa, sehingga dia tidak mahu masuk ke universiti tersebut. Urusan yang sepatutnya memakan masa sehari berlarutan hingga ke tiga hari.

Si ibu dan ayah, tetap berusaha untuk memohon agar si anak dibenarkan membuat pertukaran universiti namun ternyata nasib tidak menyebelahi mereka.

Akhirnya dalam keadaan yang terdesak, si ibu akhirnya membuat kata putus yang tegas supaya anaknya itu bersiap dan akan dihantar juga ke universiti yang telah memberikannya tempat.

Apa yang menarik ialah perbualan ibu dan anaknya tadi.. si anak berkata pada ibunya, “mummy tak doakan agaknya supaya saya dapat melanjutkan pelajaran di luar negara.”

Jawab ibunya, “mummy tak doakan awak dapat atau tak dapat. Tapi mummy selalu doakan supaya Allah beri apa yang terbaik untuk awak. Bukan terbaik sahaja tapi terbaik untuk awak. Awak sudah tengok mummy dan ayah usahakan segalanya tapi ini jugak habuan awak. Mummy yakin inilah yang terbaik untuk awak. Awak kena yakin Allah tu Maha Adil. Itukan sifat Allah. Dia tahu apa yang terbaik untuk awak. Mummy tak kisah apa yang awak nak buat, tapi mummy nak awak fikir tiga perkara sahaja. Buatlah apa yang awak rasa betul kalau awak rasa awak tidak memudaratkan diri awak, awak boleh bagi alasan pada mummy dan ayah dan tidak memalukan mummy dan ayah. Dan yang paling penting awak boleh jawab depan Allah nanti,”

Benarlah kadang kala kita selalu meminta yang terbaik untuk anak-anak, sebagaimana yang terbaik kita lihat pada anak-anak orang lain..tapi adakah yang terbaik itu terbaik bagi anak kita? Fikir-fikirkanlah.

3 comments:

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Nik, tengok efa punya lipatan, macam kapal terbang kertas separuh siap. Heheh

aJa said...

tengah fikir.....

NIk Fauziah Nik Hussin said...

kak packy..
bila tanya dia kata..tu ikan.. sbb ada mata...hehehe..

pk Ja..jgn tak pk..akak pun jenuh dah duk pk